Kako ću znati da su zubne krunice dobro i kvalitetno napravljene?

Kad se prisjetim vremena dok još nisam bio stomatolog, vrlo dobro se sjećam da je bilo nekoliko primjera kad je osoba imala krunice, a na njima se jasno vidio crni rub (metal). Znam da je za Vas kao pacijenta sigurno zbunjujuće prepoznati kvalitetan rad budući da o tome gotovo ništa ne znate, osim da su nečiji zubi lijepi, a neki možda izgledaju kao žvakaće gume? 

Zasluženo povjerenje u doktora i tehničara te tehnologiju koju rabe, jedan je od najboljih načina da se pacijentu osigura da krunice budu dobro i kvalitetno napravljene. Nažalost, istina je da nakon cementiranja, čak i “stručno oko”, teško uviđa razlike između osrednjeg i vrhunskog rada. Bitno je znati i naglasiti da dobar estetski dojam rada, premda je vrlo poželjan, ne mora jamčiti i visoku kvalitetu izrade i dugotrajnost rada.

Dobre, kvalitetno napravljene krunice ne vrše pretjerani pritisak na gingivu, ne nalaze se duboko ispod ruba zubnog mesa, imaju precizan dosjed na izbrušeni zub te nakon cementiranja i prilagodbe vrlo brzo pružaju osjećaj koji smo imali sa svojim prirodnim zubima. S obzirom da je većinu karakteristika kvalitetnih krunica vrlo teško samostalno provjeriti, najbolje je prepustiti se u ruke iskusnih kliničara i tehničara sa svom potrebnom opremom koja jamči visoku preciznost u izradi.

Na sljedećem primjeru možete vidjeti da zubne krunice ako su dobro napravljene, izgledaju prirodno i zaista čine razliku. Pacijentica je došla sa željom da obnovi osmijeh, nadomjesti zube koji nedostaju, a sačuva sve što se može sačuvati. Cirkonskim krunicama postignuta je prekrasna estetika, te je vraćena funkcija žvakanja i nadomješteni su zubi koji nedostaju.

Ono što svakako čini razliku, a što pacijent može relativno lako ispitati su vrsta i način obrade materijala koji se koriste. Treba davati prednost modernim materijalima (npr. titan, cirkonij-oksid, litij-disilikat) i digitalnim načinima obrade (npr. CAD/CAM, glodanje, printanje). Također, može se uočiti ili raspitati o tome koriste li se digitalna pomagala u ordinaciji i laboratoriju, što ukazuje da doktor i tehničari cijene i koriste prednosti povećane preciznosti koju takva tehnologija osigurava. Naravno, za sve navedeno ne trebate brinuti jer je Poliklinika Identalia vrhunski opremljena i uvijek prati najnovije trendove moderne stomatologije. U Identaliji je nepisano pravilo, kvaliteta prije svega. Jedino smo tako sigurni da je pacijent dobio najbolje, a mi dali najbolje. 

Pogotovo kad je riječ o zdravlju, biramo najbolje. Je li tako? Sigurno je sigurno. 

Karlo Bajza, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...