Fiksni zubi na implantatima, evo koje sve opcije nudi Poliklinika Identalia

Ako pacijent nema zuba ili su zubi u vrlo lošem stanju i predviđeni za vađenje, s 2 implantata se može ponuditi veća stabilnost za mobilnu protezu, a već s 4 vrlo stabilna polufiksna rješenja s protezom.

Naravno, ukoliko ih je moguće ponuditi, najbolja stomatološka rješenja su – fiksna. Fiksno rješenje zbog fizioloških karakteristika kosti – najbolje čuva visinu i volumen kosti i najbolje štiti preostale zube u ustima. Ne manje važno, fiksno rješenje pacijenta čini bezbrižnim jer rješava nelagode nestabilnosti, žuljanja, straha od ispadanja i zahtjevnog održavanja.

Ukoliko pacijentu nedostaje poneki zub, implantati su elegantno rješenje kojim se vrlo lako, bez štete po susjedne zube, mogu poduprti fiksni radovi –  krunice i mostovi, koji u Identaliji zbog tehnike izrade cirkonom i titanskim bazama – izgledaju kao pravi. 

Fiksna rješenja koje nudimo za naše potpuno bezube pacijente ili one čiji se svi zubi moraju izvaditi, mogu u ovisnosti o preporučenom planu terapije i protokolu, varirati i biti napravljeni na 4, 6, ili čak 7 i više implantata! Vrlo je bitno napomenuti da pacijentu treba pristupiti individualno i napraviti plan terapije “po njegovom kroju” jer broj implantata određuju količina i kvaliteta kosti, položaj anatomskih struktura, visina donje trećine lica, ali i estetska očekivanja pacijenta za čije potpuno ispunjenje je ponekad potrebno ugraditi veći broj implantata.

Fiksni rad na 4 implantata poznat i kao “All on 4”, koji se ugrađuje prema strogo nadziranom protokolu i ukoliko je pacijent kandidat iz estetske i funkcijske perspektive, pacijenta štedi većih zahvata nadoknadom umjetnom kosti i omogućava ugradnju privremenih fiksnih zuba u roku 24 sata. Ukoliko je isti rad, po istom protokolu, bez većih zahvata transplantacije kosti, moguće izvesti sa 6 implantata, onda se on naziva “All on 6” i preporuča se zbog još veće otpornosti na žvačne sile.

Fiksni rad na 6 implantata na vijak je Identalijino idejno rješenje koje omogućuje vrlo vjernu reprodukciju zuba koji nedostaju uz vrlo malo ili gotovo bez potrebe za imitacijom zubnog mesa, što estetski dojam rada dodatno podiže. Preporuča se osobama kod kojih je gingiva vidljiva u osmijehu pa iz estetskih razloga ne dolaze u obzir “All on 4 ili 6” protokoli rada. 

Rad na 7 ili više implantata na vijak je vrlo sličan fiksnom radu na 6 implantata, ali omogućuje segmentiranost rada i u slučaju komplikacija nema potrebe za ponavljanjem cijelog rada. U većini slučajeva nije nužan, ali neki naši pacijenti vole veću sigurnost i estetiku rada koju nudi još veći broj implantata.

Kao stomatolog Vam svakako savjetujem da odaberete jednu od opcija s implantatima ako imate dovoljno kosti, jedino ćete tako dobiti najdugotrajnije rješenje i ponovno moći žvakati kao nekad. 

Karlo Bajza, dr.med.dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...