Sve što bi vas moglo zanimati o dodavanju umjetne kosti

Zašto je važno na vrijeme nadomjestiti zube koji nedostaju?

Nerijetko se pacijenti iznenade kad saznaju da nemaju dovoljno kosti za ugradnju zubnih implantata. Upravo to je razlog zašto treba što prije nadomjestiti zube koje izgubimo. Ako čekamo predugo, kost se prirodno stanjuje, i s vremenom nestaje.

Prije svega zato prije samog pregleda radimo rendgen ili ct na temelju kojeg stomatolog i oralni kirurg naprave analizu koštanog tkiva, a ukoliko se utvrdi da kosti nedostaje pacijentu se može predložiti tzv. augmentacija – nadogradnja kosti. Ono što se još može dogoditi da je već i prije vađenja zuba vidljiv gubitak kosti, koji se desi uslijed upala i slično. U idealnom slučaju, nadogradnja kosti se radi odmah po vađenju zubi, ukoliko je moguće i kirurg smatra da će se nadogradnja isplatiti i uspjeti.

Od čega je napravljena umjetna kost?

Umjetna kost dolazi u granulama ili u blokovima već pripremljenim da se postave u alveole. To su dakle, tvornički proizvedeni materijali potpuno sintetskog ili organskog podrijetla i potpuno su sigurni za naše zdravlje. 

Kako izgleda i koliko traje oporavak?

Na prvi spomen pacijentima ovo zvuči i bolno i komplicirano. Dobra je vijest da nije ni bolno ni komplicirano, i naravno provjereno je. Puno ljudi prije vas je prošlo ovakav zahvat, a iskustva su pozitivna i zapravo se pacijenti iznenade koliko je brz i bezbolan postupak. Kad govorimo o oporavku, cjelokupni proces oseointegracije (kompletno srastanje s kosti) traje 3-6 mjeseci, ovisno o stanju pacijentove kost. Taj se proces može dodatno ubrzati korištenjem PRGF metode –  metoda kod koje iz pacijentove krvi odnosno plazme izdvaja fibrin i stvara fibrinska membrana koja potiče i na taj način ubrzava regeneraciju različitih vrsta tkiva.

Kad mogu natrag na posao?

Iako cjelokupni proces oporavka traje do 6 mjeseci, na posao možete već za koji dan, ovisno o oteklinama ili potencijalnim podljevima. Vjerujem da već dobro poznajete vlastito tijelo i kako reagira na određene stvari, primjerice ako i nakon malog udarca dobijete podljev, izgledno je da ćete ga imati i nakon ovakvog zahvata, no u prosjeku većina se pacijenata vraća u normalnu nakon 3-5 dana. Bitno je napomenuti da je u Identaliji sve potpuno sigurno i svakako pripazite da Vam ugradnju implantata i nadogradnju kosti uvijek radi oralni kirurg.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...