Najbolja hrvatska crna vina

Crna i ružičasta vina jako su popularna za piće nakon dobro obroka. Prerada crnog grožđa u vino razlikuje se od bijelih po tome što se vrenje obavlja u prisustvu čvrstih dijelova grožđa, soka i bobica zajedno. Boja crnih vina potječe iz kožice bobica crnog grožđa te je maceracija obavezan postupak u proizvodnji. U nastavku donosimo preporuku za naša domaća crna vina:

  1.  Cossetto, Mozaik (Istra)

Mozaik je kupaža crnih sorata Merlota, Borgonje i Cabarnet sauvignona. Sazrijevalo je u drvenim bačvama 15 mjeseci. Vino je srednje jakog tijela, rubinsko crvenih tonova. Očarava mirisom šumskog voća te uglađenom teksturom protkanom aromom vanilije. Okus je vrlo bogat, a nenametljiv kao rijetko koje crno vino.

  1.  Arman, Teran (Istra)

Karakteristične je rubin crvene boje, protkane ljubičastim tonovima. Aroma mu je plemenita, s prepoznatljivim karakterom šumskog voća kojim dominira miris maline. Okus mu je pun, jak, robustan te suh.

  1.  Matuško, Dingač (Dalmacija)

Ovo je vino osvojilo visokih 92 boda od časopisa Falstaff i ocjenjeno je kao najbolji omjer cijene i kvalitete za ovaj prestižni pelješki položaj. Ovisno o berbi nekad se njeguje i duže od godine u bačvama, a jedna je godina minimum. Visoke zrelosti i koncentriranih voćnih aroma, ovo je vrlo dobar predstavnik starinski raskošnog plavca malog.

  1. Stina, Plavac mali (Dalmacija)

Voćnost je sačuvana i izražena dok su tanini, kojih u Plavcu malom ima napretek , ukroćeni i mekani. Boja je rubinski tamno crvena, karakteristično za Plavac mali, a utjecaj drva dobiven odležavanjem u barrique bačvama vrlo je lijepo ukomponiran. Vino koje neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Vinogradi se nalaze na južnim padinama otoka Brača u okolici mjesta Bol.

  1. Korak, Pinot crni (Plešivica/ Bregovita Hrvatska)

Korak pinot crni je blagih crvenih tonova. Maceracija grožđa traje 12 do 14 dana, a dozrijevanje u barik bačvama 10 do 12 mjeseci. Mirisno i vrlo bogatog okusa, podsjeća na slatkasto grožđe, a sve to zahvaljujući vinariji Korak.

Dakle, ako kupite bilo koje od ovih vina, nećete pogriješiti, bilo za poklon ili za Vas.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...