Imam li parodontozu?

Sve što Vas sigurno zanima o parodontitisu pročitajte u nastavku.

Često možete čuti da netko boluje od parodontitisa, a većina nas kroz život sretne nekoga tko ga ima ili ga je imao. Krenimo prije svega od osnova. Parodontitis je upala parodonta, a pod pojmom parodonta smatramo skup tkiva koja zub drže na mjestu, a zapravo su potpora i temelj zuba (zubno meso, parodontni ligament, cement zuba i kost).

Parodontitis može uzrokovati više čimbenika, a neki su: 

  • Pušenje – čak dvostruko povećava razvoj bolesti
  • Diabetes – on se smatra jednim od glavnih uzročnika
  • Hormonalne promjene – posebno u trudnoći, ili primjerice kod menstrualnih ciklusa, pubertetu…
  • Menopauza
  • Uzimanje kontracepcijske terapije
  • Zubni kamenac i zubni plak koji se nakupljaju radi loše oralne higijene
  • Genetika
  • Neki lijekovi (npr. kemostatici)

Tko i kada može dobiti parodontitis?

Ne postoji ni spol ni dob koja se može postaviti kao granica. Parodontitis možete dobiti u bilo koje životno doba i može ga dobiti svatko.

Kako prepoznati parodontitis?

Parodontitis ćete najlakše prepoznati po krvarenju zubnog mesa prilikom četkanja zubi, ako su zubi pomični ali se čine zdravi, boli Vas kad žvačete, zubi su se nekako razmaknuli u zadnje vrijeme, i svakako se raspitajte je li netko u obitelji imao parodontitis. Ovo su neki od pokazatelja, ali ne preporučam da sami sebi postavljate dijagnozu već posjetite stomatologa! Posebno ako ste primijetili nešto od navedenog, nikako ne odgađajte posjetu stomatologu.

Kako se liječi upala zubnog mesa? 

Parodontitis se može usporiti, ali ne i izliječiti u potpunosti. Ono što pacijentima puno pomaže kod ublažavanja tzv kiretaža. Provodi se pod lokalnom anestezijom, i zaista je bezbolan postupak. Pitate se što je to i kako izgleda? Riječ je o struganju i poliranju korijena zuba, stomatolog posebnim alatom ulazi ispod ruba zubnog mesa i struganjem počisti bakterije koje su se nataložile na korijenu zuba i zubnom mesu. Nakon postupka ćete dobiti detaljne upute o održavanju higijene i kroz nekoliko dana osjetiti poboljšanje. Dakle, svakako pratite stanje na zubima, pravilno održavajte higijenu i svakako 2x godišnje posjetite stomatologa. 

Iva Drobec, dr.med.dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...