Parodontoza: Kako ju spriječiti?

Parodontoza, koja uzrokuje upaljeno i krvareće zubno meso, može biti iznimno bolna. Bolest nosi brojne rizike za zdravlje cijelog organizma, a ne samo za zube. Iako su simptomi na prvi pogled zastrašujući, postoji niz učinkovitih načina da se borite protiv ove bolesti.

Oralna higijena kao temelj

Mnogi ljudi pogrešno misle da je dovoljno temeljito četkati zube dvaput dnevno, ali to zapravo nije sve što morate učiniti kako biste pravilno njegovali zubi. Plak koji se nakuplja na površini zuba može biti skladište bakterija koje uzrokuju parodontozu.

Kako održavati oralnu higijenu?

Plak koji se stvara na površini zuba vrlo je lako odstraniti – to se najčešće postiže redovitim i pravilnim pranjem zuba minimalno dvaput dnevno: ujutro nakon obroka i navečer prije spavanja.

Fokusirajte se na četkanje svake strane svakog pojedinačnog zuba kružnim pokretima, trudeći se da operete i područje duž desni jer tu bakterije nalaze najviše skrovišta. Zatim isperite usta vodom kako bi maknuli preostale ostatke plaka ili hrane.

Prevencija kao ključ u borbi protiv parodontoze

Kao što je već spomenuto, oralna higijena igra ključnu ulogu u prevenciji parodontoze. Redovito čišćenje zuba i tretiranje problema poput karijesa mogu znatno smanjiti rizik od razvoja parodontoze.

Ostale preventivne mjere uključuju redovite posjete stomatologu, minimalno dva puta godišnje radi pregleda i profesionalnog čišćenja zubi. Tijekom ovih posjeta, stomatolog ima priliku otkriti eventualne probleme i predložiti tretmane.

Dodatno, prehrana bogata vlaknima može pomoći u održavanju zdravlja usta i zuba jer ona potiče proizvodnju sline koja prirodno ispire usnu šupljinu i pomaže održati zube čistima.

Borba protiv parodontoze može izgledati kao izazov, ali svakodnevna briga za vlastitu oralnu higijenu može učiniti veliku razliku. Uz pravilno održavanje oralne higijene, umanjujete rizik od parodontoze, karijesa i drugih bolesti usne šupljine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...