Kako riješiti problem boli u čeljusti: uzroci i tretmani

Bol u čeljusti može biti iznimno neugodna i ometati svakodnevne aktivnosti poput žvakanja, govora ili spavanja. Ako osjećate nelagodu ili bol u području čeljusti, važno je razumjeti moguće uzroke i kako pristupiti liječenju.

Uzroci boli u čeljusti

Bolovi koji se javljaju u području donje čeljusti često su povezani s različitim stanjima. Jedan od najčešćih uzroka je temporomandibularni poremećaj (TMD), koji utječe na zglob čeljusti i mišiće odgovorne za kretanje čeljusti. Ostali potencijalni izvori boli mogu biti problemi sa zubima, kao što su infekcija, karijes ili apsces – nakupina gnoja. Također, napetost mišića uslijed stresa ili bruksizma (škripanja zubima) može dovesti do boli.

Simptomi koji upućuju na probleme

Osobe koje imaju teškoće s čeljusnim zglobovima mogu primijetiti niz simptoma. To uključuje klikanje ili škripanje pri otvaranju usta, ograničen pokret ili zaključavanje čeljusti, bol pri žvakanju te opću nelagodu koja se može širiti prema uhu, vratu ili ramenima.

Pristup rješavanju problema

Kada pacijent dođe s ovakvim tegobama, važno je da pristupimo suosjećajno i strpljivo. Ponekad će biti potrebno napraviti rendgensku snimku kako bi se dobila detaljnija slika stanja.

Tretmani za ublažavanje boli

Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u ublažavanju boli:

  • Primjena topline ili hladnoće na bolno područje može pružiti privremeno olakšanje.
  • Liječenje osnovnih dentalnih problema poput ispunjenja karijesa ili liječenja infekcija.
  • Fizikalna terapija kojom se jačaju mišići oko zgloba čeljusti.
  • Nošenje štitnika za zube tijekom noći kako bi se spriječilo škripanje zuba i dodatni pritisak na zglobove.
  • U težim slučajevima, lijekovi protiv bolova mogu biti propisani kako bi se smanjila napetost mišića.

Savjetovanje kao dio liječenja

Ponekad je potrebno obratiti pažnju i na emocionalne faktore koji doprinose problemima s bolovima u čeljusti. Stres je čest faktor koji utiče na napetost mišića, stoga savjetovanjem i tehnikama opuštanja možemo postići značajne rezultate.

Ako patite od bolova koje donosi problematična donja čeljust, važno je ne ignorirati simptome. Obratite se stručnjaku koji će vam pomoći identificirati uzrok i preporučiti odgovarajući tretman. S pravilnim pristupom i adekvatnom podrškom, bolovi u zglobu čeljusti mogu postati prošlost.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...