Koliki vijek trajanja imaju zubne ljuskice?

Razumijem da odluka da napravite nove zube nije nimalo laka, a svaka osoba ako ih i radi želi da one potraju što je duže moguće. Zubne ljuskice su protetski nadomjesci izrađeni od keramike koje svojim oblikom, bojom i  morfologijom imitiraju prirodne zube. One spadaju u kategoriju minimalno invazivnih metoda izrade nadomjestka u dentalnoj medicini jer se pritom štedi zubno tkivo tamo gdje ga nema potrebe uklanjati. 

Postoji više načina izrade zubnih ljuskica: a) slojevanje keramike, b) izrada ljuskica CAD CAM tehnologijom u punom obliku. Zlatni standard kao izbor materijala za izradu je keramika, međutim može se koristiti i kompozit kao privremeno rješenje koji nažalost nije trajan i pacijent ga mora ponavljati. Svakako savjetujem keramiku kao izbor zbog svojih izrazito dobrih estetskih i mehaničkih svojstava. Keramika s vremenom ne mijenja boju za razliku od kompozita pa je i to jedan od razloga da se najčešće koristi keramika. 

Zubne su ljuskice danas vrlo popularno rješenje u svijetu dentalne medicine zbog  mogućnosti izrade nadomjestka u vrlo tankom sloju. Debljina ljuskice, ovisno o situaciji i  indikaciji, može biti i samo 0,3 mm. To su zapravo non-prep ljuskice koje se izrađuju u situacijama kad nije potrebno uklanjati zubno tkivo već nadodati prirodom zakinuti volumen zuba (npr. zatvaranje razmaka među zubima, nepravilnosti oblika zuba). Kod izrade ovakvih ljuskica, Vaši se zubi uopće ne bruse. 

U većini slučajeva je ipak potrebno ukloniti minimalni sloj cakline (0,3-1,5 mm). Indikacije za izradu ljuskica jesu uglavnom estetske, ali mogu biti i funkcijske. Osobe koje se odlučuju  na ovaj estetski zahvat dolaze najčešće zbog nezadovoljstva položajem ili oblikom zuba  (potrošenost), ili su zubi potamnili pa bi htjeli svjetlije zube. Ljuskicama vrlo često ispravljamo i funkcijske nepravilnosti u samim kretnjama čeljusti pa na taj način djelujemo terapeutski i profilaktički (zaštitnički) prema ostalim zubima. 

Za izradu ljuskica potrebno je otprilike 5 radnih dana, a kroz sve dane osoba ima  privremene ljuskice s kojima može normalno funkcionirati. 

Zubne se ljuskice održavaju identično kao i prirodni zubi. Potrebno je koristiti srednje tvrdu  ili mekanu četkicu te čistiti između zubnim koncem. U slučajevima u kojima su pacijenti  primijetili da noću stišću zubima savjetuje se izrada zaštitne udlage koja se nosi noću.  Svakako, kako bi pacijent održao garanciju, obavezno je doći barem jednom godišnje na redovnu kontrolu gdje doktor radiološki i klinički provjerava stanje ljuskica i ostalih zubi. Ukoliko  pacijent pravilno održava ljuskice, one mogu potrajati i više od deset godina. 

Imam i jednu zanimljivost za Vas! 🙂

Ako se odlučite na izradu ljuskica imat ćete priliku vidjeti simulaciju (wax up) budućeg  osmijeha prije nego se uopće krene s terapijom. Doktor i dentalni tehničar na temelju  pacijentovih želja izrađuju model s budućim oblikom i veličinom zubi. Na taj način  omogućujemo osobi da unaprijed vidi svoj novi osmijeh koji ga čeka u budućnosti. Ovakav način rada osigurava preciznost i predvidljivost rezultata te motivira osobu na jednu veliku  i lijepu promjenu u svom svakodnevnom životu. Uz pravilnu higijenu i redovne kontrole, zubne ljuskice mogu trajati dugi niz godina, stoga se ne premišljajte puno, već zamišljajte kako ćete se smijati, i koliko ćete biti sretniji i zadovoljniji. Preostaje mi samo da Vas pozovem na prvi pregled da se upoznamo i krenemo! I za kraj, evo jedne prekrasne transformacije zubnim ljuskicama da Vas malo motiviram. Pa tko nebi htio ovakve zube? 🙂

Haris Šabić, dr. med. dent. spec. protetike

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...