Najljepši parkovi Grada Zagreba

Zagrebački parkovi su najljepše oaze mira i pluća grada

Ako tražite mjesto za bijeg od gradske gužve i rado bi se malo odmorili na klupici ili dekici u lijepom zelenilu i prirodi, posjetite zagrebačke parkove.

Osim pozitivnog utjecaja na zdravlje, šetnja zagrebačkim parkovima pruža i mir na kojeg često zaboravljamo, a ima li što ljepše od malog zelenog raja u kojem imate vrijeme za sebe?

U Zagrebu vas takvo utočište očekuje na nekoliko lokacija, a izdvojit ćemo najljepše i najpoznatije.

PARKOVI U CENTRU ZAGREBA

Najreprezentativniji primjerak je slavna Lenuzzijeva ili Zelena potkova koju čini kompleks parkova i trgova u središtu grada. Prvi u nizu, ujedno i najstariji je park Zrinjevac. Jedan je od najljepših perivoja u srcu Zagreba, poznat po čuvenoj aleji platana, fontanama, glazbenom paviljonu koji je tijekom cijele godine poprište raznih kulturnih i glazbeno-zabavnih događanja, plesnih večeri i koncerata, a pod njegovim bajkovitim krošnjama čuvenih platana, rado se okupljaju i susreću sve generacije. Mnogi dolaze zbog meteorološkog stupa, koji je postavljen 1884. godine, a u kojem se još i danas ručno navija njegov mehanizam.

Odmah do Zrinjevca je Strossmayerov trg s istoimenim parkom na kojem u zelenom okruženju možete pronaći spomenik biskupu po kojem je dobio ime, a u leđa mu gleda Trg kralja Tomislava duž kojeg se proteže prostrani park Tomislavac. Jedan je od omiljenih parkova Zagrepčana jer prekrasno uređeni perivoj, mnoštvo zelenila i klupa za odmor i piknik, pružaju savršeni predah za sve prolaznike.

Krenete li prema sjeveru, do središnjeg gradskog trga pa skrenete u Vlašku, put će vas dovesti do još jednog impresivnog parkovnog izdanja – parka Ribnjak.

Naslonjen je uz zidine katedrale, a pravo je mjesto za odmor od gradske vreve i vrućine jer je prepun klupica i zelene površine, što je idealno za piknike i druženja na otvorenom. Dobio je ime prema ribnjacima koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća, nakon čega je pretvoren u divan park sa skulpturama i fontanom. 

BOTANIČKI VRT

Zanima li vas možda gdje se u Zagrebu može pronaći više od 10.000 vrsti biljaka? Odgovor je na trgu Marka Marulića, u blizini gradskog kolodvora, u Botaničkom vrtu.

Ovo je raj za sve koji vole prirodu, floru i faunu. Možete naučiti sve o biljkama i njihovom uzgoju, obići staklenike i bilje koje dolazi iz različitih krajeva svijeta ili samo prošetati čarobnim perivojem ovog zakonom zaštićenog kulturnog spomenika i prepustiti se uživanju u miru, tišini i cvrkutu ptica.

JEZERO JARUN

Kakav bi to grad bio bez izletišta i sportsko-rekreacijskog centra i kakav bi to Zagreb bio bez Jaruna?

20-ak minuta laganje šetnje, ili 2 tramvajske stanice od Poliklinike nalazi se ŠRC Jarun koje je pravo mjesto za odmor i rekreaciju. Izgrađen je 1987. godine, kada je Zagreb bio domaćin međunarodnom sportskom natjecanju mladih, Univerzijadi. Pješačke staze, jezera s veslačkim stazama, mnogi restorani i kavane dio su prepoznatljivog ugođaja jarunskog centra.

S mnogo zelenila i s bistrim jezerom te plažama koje ljeti pružaju okrjepu od gradskih vrućina, on ima i biciklističke staze, staze za trčanje, minigolf, a tu je i jedna od najboljih veslačkih staza u Europi.

PARK MAKSIMIR

I za kraj smo ostavili jedan od najpoznatijih zagrebačkih parkova, Maksimir. U ovoj park-šumi se smjestio gradski zoološki vrt, a dobio je ime po biskupu Maksimilijanu Vrhovcu. Mnogo je toga upisano u maksimirsko “naj”: on je jedan od prvih europskih perivoja uređenih po nacrtima, u XVIII. stoljeću – kada je otvoren – bio je prvo javno šetalište u jugoistočnoj Europi. Kao vješti spoj i idealna kombinacija parka-šume i parka oblikovanog u engleskom pejzažnom stilu, bio je tadašnjim stanovnicima drago odredište.

Danas je park Maksimir zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture i kulturno-povijesni spomenik te predstavlja simbol Grada Zagreba, njegova vrijednost kao spomenika parkovne arhitekture i zaštićenog kulturnog dobra izuzetna je i vrijedna pažnje. Park Maksimir je Zagrebu kao Bois de Boulogne Parizu, Tiergarten Berlinu ili Regents Park Londonu. 

Stanište je za više od stotinu ptičjih vrsta, mnogobrojne životinje i biljke, a zahvaljujući bujnoj vegetaciji i prostranim šetalištima, nezaobilazno je odredište svih koji žele provesti ugodan odmor u prirodi, rekreirati se, šetati, rolati se, možda i veslati ili trčati… Uostalom, nije bez razloga svrstan među najljepše europske parkove!

Uživajte u šetnji.

Fran Parlov, Identalia Travel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...