Koliko traje oporavak nakon stomatoloških zahvata i kad se mogu vratiti na posao?

Jedno od najčešćih pitanja koje me pacijenti pitaju je svakako koliko će trajati oporavak i kako će to izgledati nakon obavljenih zahvata. Briga ima mnogo, hoće li biti jako bolno, hoću li imati podljeve, hoću li imati privremene zube ili hodati bez ičega, što s oteklinama…

Oporavak je kratak

Moram napomenuti da oporavak najviše ovisi o vrsti zahvata. Jasno, na brzinu oporavka utječe i Vaše generalno zdravlje, kondicija, osjetljivost na bol, ali pridržavanje uputa koje ste dobili od doktora nakon zahvata. No, imamo dobre vijesti! Oporavak je zaista kratak i vrlo brzo se vraćate u normalu.

Već u 2-3 dana nakon ugradnje zubnih implantata, povratak u normalu

Nakon ugradnje implantata najčešće se radi o bezbolnom oporavku u trajanju od svega 2-3 dana. Ponekad može biti prisutan osjećaj nelagode prvih nekoliko dana što je normalno jer je u usnoj šupljini nastupila promjena i zapravo se samo treba naviknuti. Kod nekih pacijenata može doći do oticanja ili pojave sukrvice u području ugrađenog implantata, što u pravilu nestane kroz koji dan. Potpuni implantološkim oporavkom smatra se vrijeme kada završi proces oseointegracije, odnosno kada  implantat u potpunosti sraste s kosti čeljusti. Period oseointegracije – srastanje implantata s kosti, u gornjoj čeljusti traje između  3-6 mjeseci, a u donjoj između 2-3 mjeseca. Za to vrijeme neće osjećati nikakve smetnje ni bolove, no ovo je bitno kako bi implantat postao dovoljno stabilan da kasnije drži zubnu krunicu ili most.

Kod izrade krunica i zubnih mostova, povratak na posao već sutradan

U fazi protetike – izrade krunica i zubnih mostova, oporavak je vrlo kratak, jer nisu prisutni nikakvi kirurški zahvati. Nakon što dobiju trajni protetski rad, veliki broj pacijenata nema nikakve smetnje, a kod nekih potraje osjetljivost na toplo/hladno, najčešće kada se liječe zubni kanali. Ta smetnja prolazi kroz 1-2 tjedna i normalna je reakcija.

Identalia – sigurno je sigurno

Dakle, oporavak je zaista kratak i bezbolan, tako da bez brige, u Identaliji ste na sigurnom. Iskusne ruke naših doktora, pokoji mudar savjet i samo provjerene metode i materijali naš su recept da Vaši zahvati prođu što glađe i bezbolnije. Vidimo se uskoro. 

Ivana Domjanić, Odjel podrške pacijentima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...