Ljeto na Štrossu

Štrossmayerovo šetalište je zasigurno jedno od najromantičnijih šetališta u našem gradu. Smješteno podno same kule Lotrščak, naslonjeno na južne zidine starog grada i bogato zasjenjeno gustim krošnjama kestena.

Nije slučajno odabrano kao mjesto odmora za jednog od najpoznatijih hrvatskih pjesnika A. G. Matoša, uz kojeg sjedeći na klupici možete odmoriti umorne noge u toploj zagrebačkoj noći. Uređeno je sredinom XIX. stoljeća te nešto kasnije nazvano imenom biskupa Josipa Jurja Strossmayera, izgrađeno je dobrovoljnim prilozima građana.

Od vrućine zaštićeni drvoredom kestena, na klupi… možda i nećete znati da je u zgradi što je sredinom XIX. stoljeća postala Gradskom realnom gimnazijom, a potom i Ženskim licejom (gimnazijom) bila i kavana u koju su navraćali mnogi znameniti Zagrepčani. Među njima bio je i pjesnik i književnik Antun Gustav Matoš.

Vrijeme prolazi, ljudi i ulice se mijenjaju, a tamo gdje je prije bila kavana sada je Hrvatski hidrometeorološki i geofizički zavod. A Matoš je i sada ondje kao kip na klupi šetališta… I opet se, pjesnik i boem, na ovom mjestu romantike druži s nama, čuva naše tajne i uči nas da sve prolazi, samo ljepota ostaje…

Upravo na tom pomalo zapostavljenom dijelu grada, Kraljevi ulice odlučili su napraviti jedan od svojih najotmjenijih projekata. Ljeto na Strossu ili «Strossmartre» donosi nešto od duha onog pariškog kvarta.

Pomno odabran glazbeni program, likovne instalacije uklopljene u prostor , neobične i zabavne akcije i nagradne igre, pomalo nostalgičan ugođaj otvorenog kina, slikari sa svojim platnima i čašica izvrsnog vina. To je ponuda kojoj već nekoliko godina teško odolijevaju Zagrepčani i gosti našeg grada.

Svako ljeto Stross radosno živi kao Strossmartre gotovo 100 dana te vas pozivamo i garantiramo da ćete se dobro provesti i da ćete zavoljeti ovaj prostor onako kako ga volimo i mi.

Fran Parlov

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...