Pjenušava vina su posebna vrsta specijalnih vina sa određenom količinom ugljičnog-dioksida, koje pri otvaranju boce stvara pjenu. Vino se u zatvorenoj boci nalazi pod pritiskom, a jačina ovog pritiska zavisi od količine ugljičnog-dioksida. Proizvode se uglavnom od kvalitetnih i visokokvalitetnih sorta grožđa.
Preporučamo Vam 2 vrhunska pjenušava vina koja morate probati:
1. Šember, Pavel (Plešivica/ Bregovita Hrvatska)
Šember Pavel je “single vineyard” pjenušac u tradiciji najboljih pjenušavih vina izrađenih tradicionalnom metodom. Jedinstven i neponovljiv. Autentičnost ovome vinu, ipak, podjednako daju sam vinar, Šember koji proizvodi neke od najtraženijih pjenušaca domaćeg tržišta, i vinograd i položaj iz kojeg dolazi.
2. Tomac, Rose (Plešivica/ Bregovita Hrvatska)
Cvjetnih aroma i finog perlanja. U okusu iskričav, svjež i suh. Kompozicija chardonnaya i portugisca. Odležao na kvascima najmanje 2 godine.
3. Misal, Blanc de blancs (Istra)
Puna, zlatnožuta boja Chardonnaya. Uporno, postojano perlanje. Zreli voćni mirisi od zelene jabuke, cidera od kruške i citrusa uz maslačnost čine ovo pjenušavo vino neodoljivim.
4. Bibich, Brut (Dalmacija)
Pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom, šampanjskom metodom dugog vrenja u boci. Odležalo je tri godine na kvascima. Suho ali iznimno svježe i pitko. Ima aromu i okus zelene jabuke, citrusa, badema i prepečenog kruha. Sjajno ide kao aperitiv ili uz morsku hranu, posebice uz svježe kamenice ili carpaccio.
Živjeli! 🙂