Neočekivano Vas boli zub? Stomatolog savjetuje kako postupiti

Velike su šanse da ste u životu osjetili jaku zubobolju. Obično dolazi iznenada, u najgorem trenutku, a često i vikendom kad je teško pronaći dežurnog stomatologa. Možemo li išta napraviti? Zašto dolazi do toga? Nemam čarobno rješenje za Vas, ali imam nekoliko korisnih savjeta.

Najčešći uzroci zubobolje su karijes, preosjetljivost, upaljeni džepovi ili granulomi. Najvažnije su redovne posjete i kontrole kod stomatologa kako biste smetnje riješili na vrijeme, i spriječili napredak i veće probleme. 

Zubobolja uzrokovana karijesom

Karijes spada u najčešće bolesti usne šupljine, a nastaje postepeno. Ako ste osjetili snažnu zubobolju uzrokovanu karijesom, velike su šanse da je karijes dosta napredovao. Jedini lijek u ovom slučaju je što hitnija posjeta stomatologu i saniranje karijesa, ponekad će biti dovoljan ispun, a ponekad liječenje zubi. Prva pomoć je svakako analgetik.

Preosjetljivost

Osjetljivi zubi su najčešće posljedica povlačenja zubnog mesa koje može biti fiziološko, ili pak parodontitis ili gingivitis. Prva pomoć su paste ili lakovi za smanjenje preosjetljivosti, no one ne rješavaju problem već ublaže osjetljivost. 

Zubni džepovi

Zubni džepovi najčešće nastaju kao posljedica nakupljanja plaka, bakterije načinju desni i nastane zubni džep – upaljeno natečeno zubno meso oko zuba. Obično krvare i pod jezikom su tvrđi i smetaju. Prva pomoć je dobro iščekati, i svakako što prije posjetiti stomatologa.

Granulom zuba

Granulom zuba je upala potpornog tkiva zuba (kosti), a nastaje kad duboki karijes dođe do živca i uzrokuje nekrozu (upalu) zubnog živca, a zatim se kroz korijen zuba proširi na kost oko zuba. Simptomi se nekad ni ne osjete, ili je prisutna blaga nelagoda. No, zub može na zagriz biti blago osjetljiv, a na dodir se osjećati drugačije od ostalih zubi radi promjena na kosti oko tog zuba. Obavezno posjetite stomatologa.

Iako svi vrlo vješto odgađaju posjetu stomatologu, zaista pokušajte biti redovni u kontrolama 2x godišnje kako biste izbjegli, spriječili i reagirali na vrijeme na sva navedena stanja. Tablete protiv bolova ili razne paste samo će zamaskirati i privremeno olakšati nelagodu, ali neće trajno riješiti problem. 

Ivan Beke, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...