Što ako nemam dovoljno kosti za implantate?

Ponekad pacijent nažalost nema dovoljno kosti za fiksne zube, pa je potrebno pronaći neko drugo rješenje. 

Polufiksne proteze su proteze na zubnim implantatima koje se savjetuju pacijentima koji pate od potpune bezubosti dakle nemaju nijedan zub, ali zbog stanja kosti ili financijskih mogućnosti nisu kandidati za potpuno fiksna rješenja. Takve proteze najčešće se izrađuju na 2-4 implantata.

Jedna od poznatijih polufiksnih proteza jest takozvani “Toronto bridge” ili proteza na prečki kojom se opterećuju 4 implantata, ovisno o stanju koštanog tkiva pacijenta te o rasponu njegove čeljusti. Jednostavno rečeno, takva proteza se stavlja na malu prečku koja je na implantatima, a pacijent ju sam može izvaditi. Faze izrade ovakve proteze provode se u 3 do 4 posjete.

Ako pacijent ima zube koji nisu u dobrom stanju u prvoj posjeti potrebno je izvaditi te zube i izraditi privremene proteze koje će pacijent nositi do krajnje faze izrade proteze Toronto bridge.

Nakon 3-4 mjeseca (ako nismo mogli imedijatno ubušiti implantate nakon vađenja) postavljaju se 3 ili 4 implantata.

Nakon 3-6 mjeseci (kada prođe razdoblje oseointegracije i implantati u potpunosti srastu s kosti) moguće je opteretiti implantate i napraviti Toronto bridge protezu. Za izradu finalnog rada potrebno nam je 5 radnih dana kako bi se napravile sve potrebne probe i izmjene u skladu s pacijentovim željama. Probe služe kako bi se provjerio zagriz i stabilnost proteze te kako bi se odredio izgled tj. boja i oblik zubi. Pogledajte i primjer kako Toronto bridge izgleda u praksi:

Pacijentica je imala uznapredovalu parodontozu uslijed koje su zubi postali klimavi i bolni, te se nisu mogli spasiti. Izvađeni su svi zubi, ubušena 4 implantata u gornjoj i u donjoj čeljusti, a finalno rješenje je polufiksna proteza bez nepca. Vraćena je potpuna funkcionalnost i estetika.

Terapija je organizirana u 4 faze:

1. faza: 5 dana
2. faza: 2 dana
3. faza: 5 dana
4. faza: 2 dana

Ovaj tip proteze puno je stabilniji i udobniji od obične mobilne proteze. Proteza Toronto bridge nema nepce, ne mora se lijepiti te je u ustima fiksna, ona se klikom namješta na prečku koja je učvršćena na implantate te ostavlja dojam potpuno fiksnog rada. Osim već navedenih prednosti, kod Toronto bridge-a moguće je položaj zuba postaviti malo prema van čime se dobiva ljepši položaj i punoća usana, a samim time lice izgleda nešto mlađe te se pacijenti osjećaju samouvjerenije. 

Suprotno od fiksnih radova, protezu Toronto bridge pacijent sam skida i čisti svaku večer što omogućuje jednostavno održavanje, a time i dugotrajnost rada. Svakako se dobro raspitajte koje materijale koristi Vaš stomatolog, i pazite da Vam se u usnu šupljinu ne stavi bilo što, i nemojte zaboraviti upozoriti Vašeg stomatologa ako imate alergije na određene materijale i slično. Ako pak samo razmišljate i tražite što je najbolje napraviti, savjetujem da napravite prvi korak i dođete nam na prvi pregled po savjet i preporuku. Vidimo se?

Anja Podsečki, Odjel dentalnih savjetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...