Strah od zubara? Stomatolog savjetuje kako ga prebroditi

Strah i tjeskoba emocije su s kojima se susrećemo u nekim opasnim ili potencijalno opasnim situacijama, a služe kao mehanizam obrane. Često je subjektivan doživljaj straha i tjeskobe neracionalan i nema veze sa stvarnom opasnosti te je zato potrebno ući u dubinu straha kojeg doživljavamo kako bismo dokučili način rješavanja istog.

“Strah od zubara” česta je tema o kojoj se puno priča te se brojni stomatolozi susreću s pacijentima koji im dolaze i govore o strahu bez da imaju opravdan razlog za to. Strah se zaista može razviti kao posljedica traume koja je proživljena u stomatološkoj ordinaciji, a najčešće ta trauma potječe iz djetinjstva. Rješavanje tog problema iziskuje puno truda i vremena, kako stomatologa tako i pacijenta, a često je potrebno potražiti i pomoć psihologa.

Ono s čime se stomatolozi najčešće susreću u ordinaciji su pacijenti s određenom razinom tjeskobe, odnosno anksioznosti. Ta emocija normalna je prilikom prvog dolaska u ordinaciju ili pri dolasku na veće zahvate, a posljedica je toga što pacijenti najčešće ne znaju što ih čeka i hoće li im određeni zahvat nanijeti bol. 

Kako bi se smanjio broj pacijenata, koji u “strahu” dolaze na termine kod stomatologa, potrebno je djecu od najranije dobi dovoditi kod stomatologa te ih izlagati pozitivnim iskustvima pri tim posjetima kako bi već tada razvili pozitivan stav prema stomatologu i okruženju u kojem se on nalazi.

Ukoliko i u odrasloj dobi kod stomatologa dolazite sa strahom i tjeskobom postoje načini kao se te emocije mogu otkloniti. Stomatolog će vas prvo upitati postoji li neki opravdan razlog vašeg straha, i jeste li pak proživjeli neku traumu u djetinjstvu. Prilikom razgovora sa stomatologom budite iskreni, pokušajte se prisjetiti svega što mislite da je bitno te se nemojte ustručavati podijeliti osjećaje. Na taj način stvarate otvoren i prijateljski odnos s vašim stomatologom što će vam zasigurno pomoći da se opustite prilikom zahvata. Kako bi otklonio tjeskobu stomatolog će vam sigurno detaljno objasniti vašu situaciju sa zubima te način kako ćete ju riješiti. Ukoliko imate neke veće probleme sa zubima kojih ste i sami svjesni vjerojatno vam i to dodatno potiče tjeskobu te vas je spriječavalo posjetiti stomatologa – ranije!

Treba imati na umu da ćete, dopuštajući stomatologu da vam pomogne, otkloniti dva straha – “strah od zubara” te strah, odnosno tjeskobu uzrokovanu vašim problemom sa zubima.

Saša Vukina, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...