Jezero Jarun- što sve posjetiti

U jugozapadnom dijelu grada, nedaleko od savskog nasipa nalazi se prostrani rekreacijsko-sportski centar Jarun oaza mira i prirode okružena velegradskom vrevom. Na ovo “ zagrebačko more” kako mu tepaju sami Zagrepčani, stižete nakon samo 20-ak minuta lagane šetnje od Poliklinike Identalia te možete uživati kako u sportskoj rekreaciji tako i u dijelom netaknutoj prirodi i zelenilu usred grada.

Nakon poplave Zagreba 1964. godine, savski tok se od grada odvaja nasipom, tako da područje današnjeg jezera ostaje fizički odvojeno od Save nasipom i postaje močvarno područje. Kako su se u to vrijeme iz Jaruna vadile ogromne količine šljunka koji se koristio za izgradnju nasipa, tadašnja šljunčara se s vremenom produbila i tako je nastalo današnje jezero. Nekadašnji rukavac rijeke Save uređen je za Univerzijadu 1987. godine, kada je jezero i čitav kompleks dobio današnji izgled

Na dva jarunska jezera, Velikom i Malom nalazi se pet otoka koji su povezani mostovima, te dva mala otočića bez mostova, a uokolo se nalazi oko 2500 metara šljunčanih plaža. Jezera se pune čistom podzemnom vodom, a plaže su opremljene tuševima i sanitarnim čvorovima. O sigurnosti posjetitelja brinu Spasilačka služba, zaštitari i dežurni liječnici. Posebna vrijednost Jaruna je nedirnuta priroda uz Otok divljine.

Tu je sačuvana prirodna močvarna i barska zajednica, napučena kopnenim i vodenim raslinjem, sa stotinjak vrsta ptica i mnoštvom raznovrsnih riba, vodenih životinja i kukaca. Jarun s ukupno 235 ha površine privlačan je za sve generacije posjetitelja. Na njemu su duge pješačke i biciklističke staze, sportski tereni, te cjelokupna staza dužine 6500 metara, rampa za rolanje, bicikl poligon i dr.

Sportski sadržaji vezani su uz impresivnu, 2250 metara dugačku regatnu stazu, na kojoj se odvijaju međunarodna i svjetska veslačka, kanu i kajakaška natjecanja. Svakodnevnim treninzima i nastupima oni stvaraju posebno, sportsko ozračje Jarun.

Stanovnici Zagreba su zaista mnogo povezani s najvećim gradskim jezerom, tako da u šetnji jezerom možete susresti ljude svih dobnih skupina. Tu u šumarcima oko Jaruna, Zagrepčani vikendom sa svojim prijateljima pripremaju roštilj ili se rekreiraju na nekim od brojnih staza. Jedna od najvećih atrakcija su i zgodne djevojke koje jure oko jezera na svojim rolama. U večernjim satima mogu se zateći i brojni zaljubljeni parovi koji šetaju uz Jarun. Jezero Jarun je idealno I za šetnju s vašim najmlađima budući da se uokolo nalaze brojni parkovi za djecu te brojni sportski tereni poput odbojke i nogometa na pijesku te za naprednije vježbače postoje i trim staze gdje mogu doći vježbati.

Kako u sportskim sadržajima, na jezeru Jarun možete i naići na brojne kafiće i restorane sl. objekte, nekoć je cijeli prostor oko jezera bio sinonim za noćni život Grada, dok je danas to ipak u manjoj mjeri tako, budući da su se neki noćni klubovi uz jezero zatvorili.

Svakako provedite jedno poslije podne u šetnji oko “zagrebačkog mora”. U nešto više od 6 km koliko iznosi ukupna dužina staze oko cijelog jezera Jarun, susresti ćete puno ljudi, vidjeti zanimljiva mjesta gdje možete popiti kavicu ili jednostavno uživati u zelenilu i miru koje vam Jarun nudi.

Fran Parlov, Identalia travel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...