Stomatolog preporuča – koliko puta godišnje treba posjetiti stomatologa

Trebam li ići kod stomatologa ako me ništa ne boli?

Pacijenti mi često kažu da su nedoumici trebaju li ići kod stomatologa svakih 6 mjeseci ili manje, posebno ako nemaju nikakve smetnje. Siguran sam da vam ovo zvuči poznato. 

Svakom pacijentu savjetujem da posjećuje stomatologa 2x godišnje, dakle svakih 6 mjeseci kako bi se provjerilo stanje u ustima. Razlozi su brojni, no izdvojit ću nekoliko najvažnijih:

  • Provjera karijesa ili kamenca, oni nastaju postepeno, a redovnim pregledima ih se može uočiti vrlo rano i spriječiti taloženje kamenca ili napredak karijesa
  • Stomatolog vidi smetnje i može otkriti probleme koje vi ne osjetite i ne vidite
  • Izradom zubnog rendgena provjeravamo stanje korijena zuba i moguće upale
  • Pacijentima s protetskim nadomjescima (zubni mostovi, proteze) provjeravamo stanje zubi, provodimo čišćenje ako je potrebno i na taj način održavate garanciju
  • Osim zubi, stomatolog provjerava i stanje usne šupljine, jezika, desni, zagriz i slinu

Napomenuo bih da je stvaranje zubnog kamenca i neuklanjanje istog opasnije nego što se čini. Naime, ukoliko se nataloži u velikim količinama, dolazi do upale zubnog mesa, a ako se ne sanira, odnosno ako se zubni kamenac ne otkloni na vrijeme može dovesti do parodontoze. Zašto je to tako? Taloženje kamenca je zapravo taloženje bakterija koje se nastanjuju u plaku i otpuštaju kiselinu koja oštećuje caklinu zuba i zubnog mesa, a povećava i rizik od karijesa.

Redovne kontrole, 2x godišnje

Svakako imajte kao obavezu posjetiti stomatologa redovno, i na vrijeme spriječite moguće probleme, upale i bolove. Zubi nam služe prije svega za žvakanje hrane, bitno je da su zdravi i da pazimo na njih. Pravilnom higijenom i redovnim kontrolama sačuvajte oralno zdravlje i moguće smetnje, a ukoliko do njih i dođe redovitim kontrolama ih spriječite na vrijeme. Jeste li upisali kontrolu kod stomatologa u Vaš kalendar? Vidimo se.

Marko Horvat, dr med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...