Zašto se nekad zub mora liječiti u nekoliko termina?

Nerijetko se dogodi da pacijenti dođu s velikim upalama na zubima, iako su ih mogli i spriječiti. Nažalost, strah od zubara, ili nedostatak vremena može dovesti do zanemarivanja zubi, a tada dolazi do velikih upala i problema koji se moraju sanirati, i za pacijenta su puno teži nego što su mogli biti. 

Liječenje zuba u nekoliko termina

Ukoliko se karijes proširi do zdrave pule i bakterije dođu do živca zuba, potrebno ga je liječiti. Ako je riječ o manjoj upali, istu je moguće izliječiti u jednom terminu, no ako je riječ o velikim upalama, može biti potrebno i više termina (2-3). 

Ono što pacijenti većinom ne znaju da se liječe kanali zuba u koje se stavljaju antibiotske i analgetske paše koje su bio kompatibilne i djeluju nepovoljno za bakterije. Liječeni zubi mogu trajati kao i normalni vitalni zubi, ali nažalost nema pravila. Ponekad traje svega par mjeseci, a a ponekad godinama. Također, ako ima dovoljno tvrdog tkiva zuba (zubne krune) dovoljna je samo plomba, nije ga potrebno okruniti. Međutim, ako je zub već od ranije imao plombu i sada je radi veće upale dodatno brušen, postoji mogućnost da će Vam stomatolog predložiti da ipak stavite zubnu krunicu i na taj način dodatno zaštitite zub. Velike plombe češće pucaju, i teško ih je stalno popravljati i dopunjavati, posebno radi zagriza, a zubna krunica se savršeno uklopi u zubni niz i Vaš zagriz. 

Svakako preporučam da reagirate što je prije moguće ako osjetile bol i bilo kakve smetnje na zubima i posjetite stomatologa kako bi mogli na vrijeme reagirati. Naši zubi mogu dugo trajati ako brinemo o njima i redovito obavljamo kontrole kod stomatologa. Osim toga, znamo da nažalost zubi ne izrastu ponovno stoga ih čuvajte i pazite, a kad Vam zatreba mišljenje ili provjere i kvalitetne usluge, Poliklniika Identalia i iskusan tim su tu za Vas!

Ante Kujundžić, dr. med. dent. spec. dent. protetike

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...