Želim trajno rješenje, što mi preporučate ako imam još samo par zubi? Stomatolog odgovara

Ponekad se ljudima dogodi da zube zanemare do te mjere da ima ostane tek nekoliko zubi u čeljusti. Kad se to dogodi jako je teško donijeti odluku što dalje, jer se dogodi kombinacija frustracije radi nemogućnosti žvakanja, bolovi ako je došlo do parodontoze, naravno veliki sram jer to estetski ne izgleda više nimalo privlačno, i sve u svemu moguće je da ste se našli u takvoj situaciji. I pitate se, a što sada?

Ukoliko je u ustima ostalo samo nekoliko zubi, ovisno o njihovoj poziciji, rasporedu u čeljusti,  stabilnosti u kosti te generalno u kakvom su stanju pojedini zubi: koliko krune zuba je ostalo, veliki karijesi, endodontski liječeni zubi i slično, možete se odlučiti za nekoliko opcija. 

Možete dobiti mobilni rad, fiksni ili kombinirani. Znam pitate se, što to uopće znači? 

Krenimo redom. Ukoliko je preostao veći broj zubi koji su u dobrom stanju i dobrog rasporeda u čeljusti, možemo napraviti fiksni most, i dodati zubne implantate na pozicije zubi koji Vam nedostaju ako imate dovoljno kosti, finalno dobivate nove fiksne zube koji Vas mogu služiti godinama, naravno uz pravilnu oralnu higijenu.

Ukoliko je broj preostalih zubi smanjen, radi se kombinirano rješenje, a tu su najčešći slučajevi da pacijent primjerice ima prednje zube, dok sa strane nema niti jedan zub. U takvim slučajevima je također najbolje i najdugotrajnije rješenje kombinacija zubnih implantata sa strane, te kasnije sve zube povežemo u most zubnim krunicama. 

Ukoliko nemamo dovoljan broj kvalitetno iskoristivih zubi, preporuča ih se izvaditi i u tom slučaju postoji opcija fiksnog rada na 4 ili 6 implantata, ili poznatije kao All on 4/All on 6, a u situacijama kad nema dovoljno kosti radi se most na 4 implantata kojeg pacijent sam može skinuti tzv. Toronto bridge.

All on radovi su u toj situaciji apsolutna preporuka jer pacijent dobiva estetski, funkcijski i psihološki najbolje rješenje. Naime, All on radovi su fiksni i pacijent ih ne može skinuti, a pacijentu omogućavaju najprirodniju nadoknadu izgubljenih zubi. 

Razumijem da biste voljeli odmah znati i cijenu i vremensko trajanje, no moram naglasiti da je to zaista teško predvidjeti dok ne napravite pregled. Ono što Vam mogu sa sigurnošću reći je da ćete riješiti sve kompletno najčešće u 2-3 dolaska, koji nekada traju nekoliko dana, a nekada svega 1 dan (npr. Ugradnja zubnih implantata). Kod All on radova već u jednom i prvom dolasku možete primjerice već dobiti i fiksne zube. 

Moja najiskrenija preporuka je da nam se javite, prije svega dođete i upoznate nas i kliniku, steknete dojam i povjerenje, a zatim i odlučite napraviti korak prema boljem životu. Jer novi zubi ne znače samo ljepotu, oni znače puno više. Moći ćete ponovno jesti, smijati se, neće biti bolova i vratiti ćete svoje staro ja. Nema razloga za sram, jer kod nas nije važno kakvi dolazite, već kakvi odlazite. Nasmijani i sretni. Vidimo se na pregledu? Zovite nas na 00385 1 5566 431, ili se javite na WhatsApp 00385 99 5830 814. 

Silvija Rupčić, dr.med.dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...