Znate li da se razmaci između zubi mogu popuniti?

Svatko želi imati lijep osmijeh. Upravo osmijeh većina ljudi navodi kao prvu stvar koju primijete na drugima. No, jeste li znali da svatko od nas ima jedinstven otisak zubi, baš kao i otisak prsta? Tako je, naši zubi su jedinstveni i vrlo su važni za zdravlje prije svega, a zatim naravno i za izgled i naše samopouzdanje.

Što je dijastema?

Kad je riječ o samopouzdanju, ljudima na njihovim zubima najčešće smeta žućkasta boja, nedostatak zubi, a posebno razmaci između zubi – to se stručno naziva dijastema. Dakle, dijastema je prostor između dva zuba, može biti genetski naslijeđen pa ga neki imaju još od izbijanja zuba, a može nastati i tijekom života ako su zubi parodontozni odnosno ako su se uslijed parodontoze počeli pomicati nastanu razmaci.

Neki pacijenti žele dijastemu zauvijek zatvoriti i stvara im kompleks, dok je nekima zaštitni znak i prigrle ju kao nešto unikatno. Ukoliko se pacijent odluči zatvoriti dijastemu postoji nekoliko načina, a važno je napomenuti da to nije štetno za ostale zube.

Koji je način najbolji za zatvoriti razmak između zubi?

Dijasteme se mogu zatvoriti na razne načine, ljuskicama, ortodontskom terapijom, a ponekad i krunicama ako stomatolog procijeni da je to najbolje rješenje. 

Ako primjerice pacijent želi zatvoriti samo dijastemu između jedinica, a zadovoljan je položajem ostalih zubi, najbolje rješenje za zatvaranje dijasteme su ljuskice. Kod izrade ljuskica površina zuba se minimalno brusi, a nekad je moguće napraviti i non prep ljuskice – ljuskice bez brušenja zubi. Konačan rezultat je prirodan i neprimjetan, ali estetski prekrasan.

Ako je pak riječ o neravnim zubima i dijastemama u kombinaciji preporučam ortodontsku terapiju uz pomoć koje se postigne željeni cilj, ispravimo zagriz, zatvorimo dijasteme i razmake, te naravno postignemo i idealan zagriz. 

Svakako savjetujem da obavite konzultacije i pregled prije donošenja bilo kakve odluke, uz stručno znanje i želje pacijenta puno lakše ćemo pronaći idealno rješenje, a često i bolje od onog kojem se nadate. Vidimo se na pregledu!

Josip Jezidžić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...