Kako pobijediti strah od zubara zbog lošeg iskustva?

Strah od zubara jedan je od najčešćih strahova s kojima se suočavamo, i to čak 75% svjetske populacije. Nadam se da Vam je sad malo lakše nakon što ste saznali ovaj podatak. Nije to ništa novo, posebno stomatolozima, vjerujte nam kad to kažemo jer govorimo iz iskustva. Ipak, iza nas je već više od 37.000 pacijenata koji su uspješno odradili svoje stomatološke zahvate.

Kada mi se pacijent povjeri zbog velikog straha od zubara uvijek nastojim saznati kako je nastao taj strah. Najčešće je to iskustvo iz mladosti kada je pacijent kod zubara doživio strašno bolan zahvat ili neku drugu vrstu neugodnog iskustva (osuđivanje, sram, nestručnost, osjećaj da se stomatologu žuri i sl.). Mogu reći da sam od naših pacijenata čula već mnoga prava horor iskustva o zubarima. U sjećanju im je ostala bol, zastrašujući zvukovi instrumenata i neugodni mirisi zbog kojih nekih od njih već više desetljeća nisu otišli zubaru prekontrolirati zube, a kamoli raditi bilo kakve zahvate. Vole se našaliti da već i kad vide fotografiju stomatološkog stolca i instrumenata istu mogu čuti. Zujanje. Poznato? 

Kod takvih pacijenata ulažem dodatan trud kako bismo izgradili međusobno povjerenje i osjećaj da ga u našoj klinici razumijemo te da ga nećemo siliti na nikakav korak za koji ne bude spreman. 

Ono što se meni posebno sviđa u našoj klinici je prijateljska atmosfera između djelatnika i pacijenata. Od samog ulaska u kliniku osjećate se kao da ste među prijateljima kojima je stalo do Vas, bez onog sterilnog bolničkog mirisa. Jako se trudimo biti pacijentu podrška na svakom terminu i stvoriti mu nove, lijepe asocijacije na posjet zubaru.

Želim Vas ohrabriti i pozvati da nam se javite i obavite prvi pregled. Prilikom pregleda ćemo se upoznati i razgovarati o Vašim smetnjama i željama i zajedno odlučiti što i kako dalje, bez pritiska. Prije svega napravite prvi korak, a sve ostalo ćemo zajedno riješiti. U timu je lakše, pridružite nam se bez straha.

Stella Vrbanjac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...