Koliko su bolni stomatološki zahvati?

Jedan od najvećih strahova i briga naših pacijenata je – koliko će zahvat biti bolan? Je li lokalna anestezija zaista dovoljna da sve prođe bezbolno? Odgovor je kratak -naravno da je dovoljna! U današnje vrijeme je zaista moguće pacijentima pružiti bezbolne stomatološke zahvate koristeći lokalnu anesteziju, ili za one s većim strahom svjesnu sedaciju.

Ugradnja implantata primjerice je zaista bezbolna jer zubna kost nema živca, ali ono što pacijent može osjetiti je samo osjećaj pritiska. Nakon zahvata, kad anestezija popusti se ponekad javljaju bolovi koji se lako mogu ukloniti korištenjem analgetika npr. Ibuprofen je dovoljan. Primjerice, pacijenti koji su prošli i vađenje zuba i ugradnju implantata nerijetko kažu kako im je vađenje zuba bilo bolnije i teže što je svakako istina. 

Kod većine stomatoloških zahvata je oporavak zaista brz i traje svega 2-3 dana, a ponekad i kraće. Smetnje koje se mogu javiti nakon nekih zahvata su: natečeno zubno meso, bol na mjestu uboda igle za anesteziju, bol na području uz implantat i sl, no ponavljam, kratkotrajno je i oporavak je zaista brz. 

Koliko je bolno liječenje zuba?

Liječenje zuba ne boli jer se radi pod lokalnom anestezijom. Ono što kod ovakvog zahvata može biti bolno je kad popušta anestezija pa pacijent može osjetiti pulsiranje živca, nelagodu i bol (ovisno o tome koliko je invazivan bio zahvat ili velika upala), no svi spomenuti bolovi se vrlo brzo uklone uz analgetik. 

Ono što je jako zanimljivo su primjerice veliki zahvati kao što je All on 4 – zahvat koji podrazumijeva kompletnu rekonstrukciju čeljusti i ugradnju 4 implantata i fiksne zube u 48 sati, takav je zahvat jedan od lakših za pacijenta i boli manje od ostalih jer kako smo već spomenuli ugradnja implantata nije bolna, a otisak za zube se kod All on 4 metode uzima odmah nakon bušenja zubnih implantata.

Dakle, kad usporedimo može se reći da među najbolnije stomatološke zahvate spadaju akutna stanja – upala živca koju ste sigurno nekad već osjetili. Najbolji savjet koji Vam kao stomatolog mogu dati je – ne odgađajte! Kad dođe do prvih smetnji, reagirajte, posjetite stomatologa i riješite problem i smetnje na vrijeme.

Ante Kujundžić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...