Lokalna anestezija kod zubara: Prednosti i mane

Lokalna anestezija kod zubara danas omogućava pacijentima potpuno bezbolno vađenje zuba ili postavljanje implantata. Pacijenti često svjedoče da nisu osjetili nikakvu bol, što pomaže u smanjenju straha. Nažalost, strah od zubara vrlo je čest među ljudima, a često proizlazi iz traumatičnih iskustava iz djetinjstva. Ova vrsta straha može biti toliko intenzivna da mnogi izbjegavaju posjete stomatologu, čak i kada su suočeni s ozbiljnim dentalnim problemima.

“Pacijenti često dođu zabrinuti i uvjereni da im lokalna anestezija neće pomoći da ne osjete bol dok popravljaju zube. Iako mi to izričito ne kažu, znam da ih to muči i kopka. Dobra je vijest da zaista hoće” ističe doktorica iz Poliklinike Identalia.

U ovom članku ćemo istražiti kako lokalna anestezija djeluje na organizam, njene prednosti i potencijalne rizike.

Što je lokalna anestezija

Lokalna anestezija je medicinski postupak koji omogućava bezbolno izvođenje stomatoloških zahvata. Unosi se injekcijom ili gelovima kako bi se blokirali živčani impulsi u specifičnom dijelu tijela, najčešće u usnoj šupljini. Time se omogućava pacijentu da bude svjestan tijekom postupka, ali bez ikakvog osjeta boli u tretiranom području.

Jeste li znali da se ista lokalna anestezija koja se koristi kod zubara se koristi i kod drugih zahvata, kao što su korekcije odstojećih uški, pri uklanjanju tetovaža, korekcija kapaka?” napominju stručnjaci iz Identalia poliklinike.

Kako djeluje lokalna anestezija kod zubara?

Lokalni anestetik djeluje tako što inhibira nerve koje šalju signale boli mozak. Kada se lokalni anestetik ubrizga u određeno područje, on blokira kanale u živčanim stanicama. Ovi kanali su odgovorni za prijenos električnih signala koji nose informacije o boli. Kada su kanali blokirani, električni signali ne prenose se duž živaca, što sprječava mozak da registrira bol iz tretiranog područja. Zahvaljujući ovom mehanizmu, pacijenti ne osjećaju bol tijekom stomatoloških zahvata poput popravljanja zuba, vađenja zuba ili čak složenijih postupaka kao što su ugradnja implantata.

Koliko traje lokalna anestezija?

Trajanje lokalne anestezije može varirati, ovisno o vrsti lokalnog anestetika koji se koristi i specifičnom zahvatu koji se provodi. U većini slučajeva, anestezija za zub može trajati oko dva sata. Međutim, neki anestetici mogu pružiti dulje ili kraće trajanje učinka. Nakon što prođe glavno djelovanje anestetika, funkcija živaca se postupno vraća. To znači da pacijenti postupno počinju osjećati senzacije u tretiranom području, iako bi osjećaj ukočenosti mogao trajati još neko vrijeme. Ova postupna obnova osjeta je važna kako bi se pacijenti mogli prilagoditi i izbjeći nagle bolove ili nelagode.

Lokalna anestezija kod zubara i nuspojave

Reakcije na lokalnu anesteziju kod zubara su uglavnom blage. Najčešće nuspojave uključuju privremenu ukočenost ili trnce u tretiranom području, koje obično nestaju nekoliko sati nakon zahvata. Neki pacijenti mogu osjetiti blagu vrtoglavicu ili nesvjesticu odmah nakon zahvata, što je često povezano s anksioznošću ili naglim promjenama položaja tijela.

Najčešće minimalne nuspojave uključuju:

  • Privremena ukočenost: Osjećaj ukočenosti može trajati nekoliko sati nakon što prođe glavno djelovanje anestezije.
  • Modrice i oticanje: Rijetke, ali moguće.
  • Blaga vrtoglavica ili nesvjestica nakon zahvata.

Iako je rijetka, alergijska reakcija na lokalnu anesteziju može se pojaviti kod pacijenta. Simptomi mogu uključivati osip, svrbež, povišenu temperaturu, pa čak i teže reakcije poput otežanog disanja.

Što očekivati prije i nakon postupka

Prije zahvata vaš će vas stomatolog detaljno ispitati o vašem zdravstvenom stanju kako bi procijenio je li kod vas sigurno primijeniti lokalnu anesteziju.

Nakon završetka tretmana, stomatolog će vas obavijestiti o tome koliko dugo će trajati učinak anestetika i dati vam savjete kako voditi brigu o tretiranom području.

“Bez brige, danas je lokalna anestezija dio rutine u stomatološkim zahvatima, a svakako bih istaknuo da nama stomatolozima uvelike pomaže jer osim što pacijent ne osjeća bol, on se ne miče se što je za nas iznimno važno kako bismo mogli posao napraviti vrlo precizno,” kaže doktor Horvat iz Poliklinike Identalia.

Zapamtite da je važno komunicirati sve svoje alergije i prethodna iskustva s anesteziologom kako bi izbjegli moguće komplikacije. Korištenje lokalne anestezije u stomatologiji omogućava bezbolne zahvate s minimalnim nuspojavama, što osigurava udobnost i sigurnost pacijenata tijekom stomatoloških postupaka.

Briga za pacijenta u Poliklinici Identalia

Poliklinika Identalia je mjesto gdje želimo da se svi pacijenti osjećaju ugodno i opušteno. Zahvaljujući modernim metodama lokalne anestezije, ovdje nikoga ništa ne boli.

“Briga za pacijenta kod nas nije samo floskula – to je princip našeg poslovanja,” kažu doktori iz Identalie. Neka vaš strah od zubara postane samo davna uspomena, jer u Identaliji poduzimamo sve kako bismo vam osigurali ne samo bezbolan, nego i opuštajući boravak na zubarskom stolcu.

Svjesna sedacija kao opcija

Osim lokalne anestezije, Identalia nudi i opciju svjesne sedacije.

Svjesna sedacija je stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koje nadzire anesteziolog, postignuto primjenom lijekova putem intravenozne injekcije. Sedacija započinje desetak minuta prije stomatološkog zahvata i traje tijekom cijelog postupka.

Tijekom svjesne sedacije, pacijent ostaje svjestan i može samostalno disati. Iako je svjestan dodira i može komunicirati sa stomatologom, moguće je da će imati samo djelomična sjećanja na sam zahvat. Svjesna sedacija ne utječe negativno na funkciju srca i pluća, a osjećaj pospanosti nestaje otprilike 20 minuta nakon završetka zahvata. Ova metoda je idealna za veće i složenije stomatološke zahvate, kao što su implantologija, operativni zahvati, ekstenzivna vađenja zuba i postupci duljeg trajanja.

Svjesna sedacija može pomoći za:

  • potpuno opuštanje
  • smirivanje panike
  • nadvladavanje straha
  • brisanje doživljaja boli i tjeskobe
  • neometana suradnja s liječnikom

Svjesna sedacija omogućava pacijentima da ostanu mirni i opušteni, dok liječnici mogu nesmetano obavljati svoj posao. To je idealno za one koji imaju izrazit strah od stomatoloških zahvata.

Neka strah od stomatologa postane samo davna uspomena jer poduzimamo sve kako bismo Vam osigurali ne samo bezbolan, već i opuštajući boravak za vrijeme zahvata. Kontaktirajte nas i nasmijte se strahu – u lice! U Poliklinici Identalia, vaša udobnost i sigurnost su nam na prvom mjestu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...