Mitovi o zubima, istina ili laž?

Vrijeme je da zauvijek srušimo neke od mitova i vjerovanja kad su u pitanju naši zubi, iako postoji mogućnost da ćemo poneki mit i potvrditi? Sigurna sam da će Vam savjeti biti od koristi i da ćete saznati nešto novo.

Nemojte koristiti zubni konac jer ozlijeđuje zubno meso

Korištenje zubnog konca je jako važno za zubno meso i naše zube. Jedino pomoću konca ili interdentalne četkice je moguće ukloniti ostatke hrane između zubi, jer četkica za zube svojim nitima ne može prodrijeti u svaki međuprostor. Korištenje zubnog konca  je jednostavno, ali treba ga koristiti pažljivo kako se ne bi napravila trauma zubne papile. Evo kako se pravilno koristi zubni konac:

Prostori između zubi:

  • zubni konac nježno povlačite između zubi gore-dolje te ispod linije desni

Vanjska površina zuba:

  • zakrivite konac u obliku slova “U” i nježno stružite po zubima sa svake strane

Ponovite ove postupke za svaki zub.

Krvarenje desni je parodontoza

Ako dođe do krvarenja zubnog mesa, to nije odmah znak za parodontozu. Najčešće se radi o gingivitisu tj. upali zubnog mesa. Krvarenje zubnog mesa može biti pokazatelj i nekih sistemskih poremećaja, stoga ukoliko imate krvarenje zubnog mesa svakako posjetite svog stomatologa koji će najbolje provjeriti i vidjeti moguće uzroke krvarenja desni. 

Izbjeljivanje zubi skida caklinu

Izbjeljivanje zubi ne skida caklinu! Caklina je najtvrđa stvar u ljudskom organizmu, a izbjeljivanjem je ne možemo skinuti.

Bijeli zubi su zdravi zubi

Svi imamo drugačiju boju zubne krune, netko ima bijele zube, dok drugi imaju žućkaste zube. Blještavo bijeli zubi ne znače nužno zdrave zube, kao što ni žuti zubi ne znače pokvarene zube. Jedino redovitim posjetama stomatologu možemo znati pravo stanje i zdravlje naših zubi.

Ako nemam bolove, ne trebam na kontrolu kod zubara

Ovo je pogrešno! Primjerice, stvaranje karijesa ne možemo osjetiti, a pregledom kod stomatologa se karijes može vidjeti već u samom početku i sanirati, a to u startu znači spriječiti njegovo širenje i manje brušenja zdravog zuba. To se odnosi i na ostala stanja i moguće bolesti usne šupljine. Dakle, ako osjećate simptome, obično je prekasno. Najbolja prevencija je kontrola 2x godišnje i pravilna higijena. Odlična je vijest da u današnje vrijeme možete birati i dobiti termin bez dugih čekanja, zato nemojte odgađati već svakako mislite na svoje zdravlje i redovito posjećujte stomatologa.

Iva Drobec, dr.med.dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...