Samobor- grad kremšnita

Dobrodošli u Samobor, srednjovjekovni gradić barokne arhitekture, koji se nalazi na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Dvadesetak kilometara je udaljen od centra Zagreba (glavnoga grada Hrvatske) te je najstarije i najprivlačnije izletište Zagrepčana, planinara, izletnika i turista iz čitave Hrvatske i inozemstva. Gradić (oko 19,000 stanovnika) je nastao na mjestu sutoka dvaju krakova potoka Gradne (Rudarske i Lipovečke), na prijelazu iz nizine u gorje i raskrižju povijesnih puteva. U širem administrativnom smislu grad Samobor je prostor između rijeke Save i najviših vrhova Samoborskog gorja gdje živi oko 43,000 stanovnika.

Trgu kralja Tomislava- administrativni, upravni i kulturni centar grada. Osim prometnog značaja trg je u prošlosti imao i važnu ulogu kao prostor gdje su se održavali dnevni, tjedni te godišnji sajmovi, crkvene svečanosti, politički skupovi… Današnji je izgled trga zaokružen 1925. godine, podizanjem zgrade Samoborske štedionice, danas Samoborske banke, na broju 8. Iste godine trg dobiva i svoje sadašnje ime “Trg kralja Tomislava”, inspirirano obilježavanjem 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva. Na našem je središnjem trgu svaka zgrada zaštićeni spomenik kulture prve kategorije. Danas je on glavno okupljalište i popularno mjesto za ispijanje kave i bermeta te uživanje u poznatim samoborskim kremšnitama. ZANIMLJIVOSTI Trg kralja Tomislava nalazi se na 158,31 m nadmorske visine. U njegovom se središtu nalazi zdenac iz kojeg teče pitka voda. Prvi grafički podatak o zdencu je iz 1764. godine. Zgrada na broju 1, ugaona jednokatnica, podignuta je oko 1800. godine, danas je kavana i hotel “Livadić”. Zgrada na broju 3 nekada je bio hotel “Gradu Trstu”, a u kavani hotela osnovana je prva čitaonica u Samoboru. Na broju 5 gradska je vijećnica, građena prema nacrtima poznatog zagrebačkog graditelja Bartola Felbingera. Na pročelju, u razini prvoga kata, postavljeni su reljefi u čast gradonačelnika F. Livadića i Lj. Šmidhena. Na broju 13 nekada je bila obiteljska kuća Cantilly iz koje potječe i Julijana, Vrazova Ljubica ( više o ljubavnoj priči saznajte na stranici 18.), dok je na broju 14, u zgradi građenoj u secesijskom stilu, nekada bila kavana u kojoj je često sjedio Antun Gustav Matoš dok je tamo stanovao.

POTOK GRADNA

Gradna izvire u Samoborskom gorju na dva mjesta: jedan joj je izvor kod sela Lipovca i do grada protječe Lipovečkom Dragom, a drugi iza sela Rude te protječe Rudarskom Dragom. Kod crkve sv. Mihalja na zapadnom ulazu u Samobor ta se dva rukavca sastaju i združeni teku kroz središnji dio grada prema Savi. Gradnu premošćuju mnogi mostovi i mostići. Obitavalište je pastrva i potočnog raka, a na pješčanim sprudovima i obalama tog potoka stanište su našli osjetljivi šaševi, neki kaćuni (kruščike), vrbice…

SUNČANI SAT, ŠETALIŠTE UZ MLINOVE

Na horizontalnom sunčanom satu možete saznati pravo sunčevo vrijeme pomoću sjene svoga tijela na eliptičnoj satnoj skali. Na tlu su nacrtani kvadrati s mjesecima u godini koji upućuju gdje morate stati, ovisno o mjesecu u godini. Položajem sjene tijela očitava se točno sunčevo vrijeme. Vertikalni sunčani sat smješten je okomito, pod kutom od 90 stupnjeva, na ravninu horizontalnog sunčanog sata, a orijentiran je u smjeru sjever-jug. U skladu s preciznim astronomskim kalkulacijama, samoborski sunčani sat pokazivat će točno vrijeme s odstupanjem do ± 5 minuta. U zanimljivu arhitektonsku minijaturu uklopljene su i mudre izreke poznatih svjetskih astronoma te haiku stihovi, uklesani u ploče.

KREMŠNITE

Toliko je već tekstova napisano o samoborskim kremšnitama, opjevane su i u pjesmama pa se čini kako se više nema što dodati. Sigurno jedan od simbola i prva asocijacija na Samobor u Hrvatskoj i izvan nje. Slastica je to zbog koje svi uvijek rado dolaze i gotovo je nezamislivo da netko posjeti Samobor i ne proba finu laganu žućkastu kremu između prhkog lisnatog tijesta. Zbog nje se čeka i u redu. Postoji nekoliko recepata za ovaj kolač, ali samoborska kremšnita je jedinstvena zbog svoje pripreme. Sve te male tajne čuvaju iskusne kuharice u slastičarnici U prolazu i u Hotelu Livadić na glavnom gradskom trgu, pomno pazeći na svaki detalj. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...