Zašto dolazi do upale implantata i kako ju spriječiti

Jedan od najčešćih razloga, zašto se pacijenti ne odluče na ugradnju zubnih implantata, strah je od upale i odbacivanja. Stoga ne čudi činjenica da se mnogi pitaju zašto dolazi do upale implantata i može li se ista spriječiti?

Naime, “upala” implantata naziva se peri-implantitis. Peri-implantitis je upala zubnog mesa i kosti oko implantata. Problemi s implantatima i komplikacije se javljaju naknadno te ih je nekada teško uočiti, a uzroci su brojni. Najčešće se radi o ovome:

Većinom su to sistemske bolesti – najčešće parodontitis, osteoporoza i tumor kosti, dijabetes te razne autoimmune bolesti.


Čest uzrok može biti i zgrušavanje krvi


Drugi mogući uzroci su bruksizam, loša higijena i pušenje

Može li se ikako utjecati da se upala implantata ne dogodi?

Srećom može, no samo ako imate cijelu povijest bolesti i istu date na uvid oralnom kirurgu prije početka zahvata. Neka stanja su unaprijed pokazatelj da terapije neće biti uspješna, a oralni kirurg će Vam odmah reći da niste kandidat za zubne implantate. Primjerice, kod osteoporoze i terapije bisfosfonatima je to slučaj, takvi pacijenti nisu kandidati za zubne implantate.

Što napraviti kad se dogodi periimplantitis i pacijent osjeti da je zubni implantat pomičan?

Što prije posjetiti stomatologa kako bi se utvrdilo točno stanje i može li se ikako utjecati na implantat. Neki od najčešćih pokazatelja periimplantitisa su svakako pomičnost zuba, ali i pojava crvenila i gnoja, kao i bolovi na mjestu implantata. Upala implantata se mora sanirati, kao i upala zuba. Oralni kirurg će Vam u odmah jeste li došli na vrijeme, može li se nešto napraviti te u konačnici dati prognozu implantata.

Na kraju, poruka je uvijek ista – kad god osjetite smetnje, ne odgađajte i na vrijeme reagirajte i posjetite stomatologa jer pravovremenom reakcijom možete znatno utjecati na sve pa i Vaše oralno zdravlje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...