Zašto i kada se moraju mijenjati stare krune/ navlake?  

Pacijenti koji duže vrijeme nose zubne krunice, svakako trebaju imati na umu da se iste moraju pregledati kod stomatologa, a redovne kontrole i redovni rendgenski snimci trebali bi osigurati da situacija bude pod kontrolom. 

Navlake ili krunice se trebaju periodično mijenjati zbog toga što se s godinama  troše i gube svoju morfologiju. Isto tako, s godinama se povlači zubno meso te  krunice više ne pokrivaju zub u cijelosti kako bi trebale pa se osobe znaju žaliti na  preosjetljivost zubnih vratova. Još jedna indikacija za promjenu krunica je estetika  dotrajalih kruna koje estetski više ne zadovoljavaju osobu (promjena boje ukoliko  se krunica radila od akrilata, vidljiv rub metala uslijed povlačenja zubnog mesa,  otkrhnut dio krunice ili lom krunice). Krunicu je potrebno zamijeniti ukoliko se  ispod krunice nalazi karijes. Ne postoji zajednički konsenzus koji će odgovoriti na  pitanje “nakon koliko godina bi krunice trebalo promijeniti?” (nerijetko se vide još uvijek uporabljive krunice stare i preko 15-20 godina). Doktori dentalne medicine  savjetuju redovne godišnje kontrole i profesionalno čišćenje u ordinaciji kako bi se  moglo na vrijeme reagirati, a nekakav prosjek za trajanje krunice je 12-15 godina  (naime, nakon tog perioda se i cement ispod krunice otopi pa nastane prostor  gdje bakterije mogu doprijeti). 

Zubne mostove i krunice je potrebno kontrolirati 1-2 puta godišnje. To se radi  kliničkim pregledom gdje doktor provjerava dosjed krunice, s instrumentom  ispituje postoji li i dalje glatki prijelaz krunice na zub ili instrument zapinje u nekom  području. Drugi način provjere je radiološka analiza gdje se provjerava stanje zuba  ispod razine zubnog mesa te stanje korijena i okolnog koštanog tkiva. Svakako je  potrebno razgovarati s pacijentom i čuti ima li on kakve smetnje (bolovi,  preosjetljivost na toplo-hladno..). Na kontroli je potrebno provjeriti i okluziju  (zagriz) kako bi provjerili da krunica nije pod prejakim opterećenjem. 

 Zubne krunice se mogu izrađivati od više materijala. Nekada se široko  primjenjivao akrilat, međutim taj je materijal pokazao nestabilnost boje nakon  nekog vremena zbog svoje porozne površine te se danas sve manje koristi  (najčešće kao privremene krunice). Keramičke krunice (u koje spadaju metal  keramičke krunice, cirkonij-okside krunice, ljuskice…) ne podliježu promjeni boje, jedino je ponekad vidljiv metalni rub kod metal – keramičkih krunica. To se može dogoditi radi povlačenja zubnog mesa. Svakako Vam savjetujem da redovito odlazite na kontrole i pazite na Vaše zube, pa će i krunice sigurno trajati dugi niz godina. Pogotovo ako odaberete vrhunske stručnjake kakve ima Identalia. Sigurno je sigurno, zar ne?

Haris Šabić, dr. med. dent. spec. dent. protetike

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...