Najbolja hrvatska vina koja morate probati

Naša hrvatska vina su sve češće prepoznata na međunarodnoj sceni zbog svoje kvalitete, a mi vam donosimo popis najboljih hrvatskih vina. 

Hrvatska je zemlja bogate vinske tradicije koja se proteže kroz više od dvije tisuće godina. Zadivljujuće je znati da čak 130 autohtonih sorti grožđa raste u Hrvatskoj. 

U nastavku vam nudimo popis naših favorita. U ovom vodiču, istražit ćemo i predstaviti vam najbolja hrvatska vina koje svakako trebate probati.

Hrvatska crna vina

Plavac mali

Kada se govori o najboljim crnim vinima u Hrvatskoj, ne možemo zaobići sortu plavac mali. Ova autohtona sorta grožđa iz Dalmacije stvara puno, robusno vino bogatog okusa s notama tamnog voća, začina i zemlje. Najpoznatije vinarije koje proizvode vrhunski plavac mali uključuju Dingač, Postup i Grgurević.

Plavac

Malo je vinskih etiketa koje mogu nadmašiti čistu eleganciju koju nudi plavac. Iako dijele zajednički naziv sa prijašnjom sortom, plavac je općenitiji naziv i može se odnositi na više varijeteta unutar te kategorije. Ovo je vino često označeno kao najbolje zbog svoje bogate strukture, idealne taninske strukture i dugotrajnog završetka.

Uz već spomenute sorte poput plavca malog i plavca, postoji cijeli niz domaćih sorti koje vrijedi istražiti:

Teran: crveno vino s Kvarnera
Pošip: bijelo vino sa otoka Korčule
Crljenak Kaštelanski: poznat kao Zinfandel u inozemstvu, ali autohtona hrvatska sorta

Najbolja crna vina u Hrvatskoj

Crna i ružičasta vina jako su popularna za piće nakon dobro obroka. Prerada crnog grožđa u vino razlikuje se od bijelih po tome što se vrenje obavlja u prisustvu čvrstih dijelova grožđa, soka i bobica zajedno. Boja crnih vina potječe iz kožice bobica crnog grožđa te je maceracija obavezan postupak u proizvodnji.

Cossetto, Mozaik (Istra)

Mozaik je kupaža crnih sorti Merlota, Borgonje i Cabarnet sauvignona. Sazrijevalo je u drvenim bačvama 15 mjeseci. Vino je srednje jakog tijela, rubinsko crvenih tonova. Očarava mirisom šumskog voća te uglađenom teksturom protkanom aromom vanilije. Okus je vrlo bogat, a nenametljiv kao rijetko koje crno vino.

Arman, Teran (Istra)

Karakteristične je rubin crvene boje, protkane ljubičastim tonovima. Aroma mu je plemenita, s prepoznatljivim karakterom šumskog voća kojim dominira miris maline. Okus mu je pun, jak, robustan te suh.

Matuško, Dingač (Dalmacija)

Ovo je vino osvojilo visokih 92 boda od časopisa Falstaff i ocjenjeno je kao najbolji omjer cijene i kvalitete za ovaj prestižni pelješki položaj. Ovisno o berbi nekad se njeguje i duže od godine u bačvama, a jedna je godina minimum. Visoke zrelosti i koncentriranih voćnih aroma, ovo je vrlo dobar predstavnik starinski raskošnog plavca malog.

Stina, Plavac mali (Dalmacija)

Voćnost je sačuvana i izražena dok su tanini, kojih u Plavcu malom ima napretek, ukroćeni i mekani. Boja je rubinski tamno crvena, karakteristično za Plavac mali, a utjecaj drva dobiven odležavanjem u barrique bačvama vrlo je lijepo ukomponiran. Vino koje neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Vinogradi se nalaze na južnim padinama otoka Brača u okolici mjesta Bol.

Korak, Pinot crni (Plešivica/ Bregovita Hrvatska)

Korak pinot crni je blagih crvenih tonova. Maceracija grožđa traje 12 do 14 dana, a dozrijevanje u barik bačvama 10 do 12 mjeseci. Mirisno i vrlo bogatog okusa, podsjeća na slatkasto grožđe, a sve to zahvaljujući vinariji Korak.

Hrvatska bijela vina

Graševina

Najpoznatija bijela sorta vina u Hrvatskoj bez sumnje je graševina, koja se uglavnom uzgaja u Slavoniji. Ovo je suho bijelo vino sa svježim notama jabuke, citrusa i ponekad badema. Graševina je iznimno svestrano vino koje odgovara različitim prigodama — od neformalnih druženja do svečanih večera.

Malvazija

Na Istri dominira aromatična bijela sorta poznata pod nazivom malvazija. Ovo vino sjaji svojom voćno-cvjetnom aromatikom, mineralnosti i ugodnom kiselosti. Velike su šanse da ćete naići na malvaziju dok istražujete istarske vinarije poput Kozlović ili Kabola.

Popis najboljih bijelih vina

Galić, Sauvignon bijeli (Slavonija)
Utjelovljuje najkvalitetnije karakteristike slavonskih sauvignona. Prvi je miris pretežno herbalnog karaktera, a okus je jednostavno sjajan, na početku ugodno naglašene kiseline daju svježinu i atraktivnost, da bi se ubrzo nadopunile punoćom ekstrakta koja napuni usta i zadržava dojam čvrstoće sadržaja te na kraju širi nježnu toplinu zaokruživši ovo vino u bogati, slasni, snažni, mineralni i konačno osvježavajući nektar.

Krauthaker, Graševina (Slavonija)
U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvjetnim notama, u ustima toplo, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajne lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta, a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradarsku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te, na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte.

Bire, Grk (Dalmacija)
Zlatno žute boje, sa izraženim aromama zrelog voća poput kruške, jabuke i marelice uz lagane herbalne note po dalmatinskom bilju. U ustima je vino vrlo elegantno i kremasto, a opet sa dovoljno izraženom svježinom i sa karakterističnom gorčinom, koja je vjerojatno zaslužna i za samo ime sorte. Bogatog i dugotrajnog okusa, sa lijepim balansom između svježine i snage.

Krajančić, Pošip Intrada (Dalmacija)
Među omiljenijim pošipima je Krajančićeva Intrada. Sada već uživa i određenu slavu na domaćem tržištu. Intrada je rađena u klasičnom stilu, puna je voća, ima dobru strukturu i umjereno tijelo. Voće je lagano prosušeno, ali iznenađuje svježim kiselinama koje su dobro uklopljene i harmonične.

Radovan, Malvazija (Istra)
Radovan Malvazija se smjestila u sredinu između klasičnih, laganih malvazija i biodinamičkih malvazija s minimumom intervencija vinara. Dakako da je ova malvazija voćna i blago citrusna, ona ima arome jabuke, bresaka i ima svoj zaštitni znak vrlo blage floralne note bijelog cvijeća pa čak i onu ugodnu gorčinu, ali ona je uvijek, iz godine u godinu, za nijansu punija, za nijansu mineralnija, za nijansu viskoznija i za nijansu mekših voćnih kiselina.

Kozlović, Muškat (Istra)
Slamnato žute boje, finog voćnog i cvjetnog mirisa (izražen miris bazge), na okus poluslatko, fine svježine i strukture, izrazito dug i trajan na kraju, ugodnog, tipičnog okusa muškata.

Najbolja hrvatska vina 2023.

Iako postoji mnogo odličnih hrvatskih vina koja zavređuju pažnju, svake godine neki od njih iskaču kao posebni favoriti. Dok ne završi tekuća godina, osvrnut ćemo se na 2023., gdje su se posebice istaknula sljedeća:

“Bibich R5 Riserva” kombinacija nekoliko domaćih sorti (Debit, Maraština, Pošip) iz Dalmatinske Zagore
“Saints Hills”, Dingač Plavac Mali
“Meneghetti Malvazija”

Ova su vina osvojila mnoge nagrade i priznanja te ih svakako trebate kušati!

Najskuplja vina u Hrvatskoj

Za one s afinitetom za luksuzna iskustva nije loše spomenuti neka od najskupljih vina u Hrvatskoj, kao što su:

Pjenušac Treasure from the Sea, Vitron, oko 500 € – vino iz posebne selekcije najfinijeg grožđa s ograničenom serijom od 486 boca. 

Korta Katarina Reuben’s Private Reserve, kompleksno crveno vino koje mami svojom izvrsnošću. Cijena mu je 305 €.

Hrvatske online trgovine vina

Ako želite uživati u iznimnim vinima bez napuštanja udobnosti svog doma, postoji nekoliko pouzdanih online trgovina putem kojih možete naručiti najbolja hrvatska vina. Neki od tih shopova također nude detaljne informacije o različitim vinskim regijama, proizvođačima i stilovima vina, što vam može pomoći u vašem izboru.

Najbolja hrvatska pjenušava vina

Hrvatska pjenušava vina su posebna vrsta specijalnih vina sa određenom količinom ugljičnog-dioksida, koje pri otvaranju boce stvara pjenu. Vino se u zatvorenoj boci nalazi pod pritiskom, a jačina ovog pritiska zavisi od količine ugljičnog-dioksida. Proizvode se uglavnom od kvalitetnih i visokokvalitetnih sorta grožđa.

Ovo su vrhunska pjenušava vina koja morate probati:

Šember, Pavel (Plešivica/Bregovita Hrvatska)

Šember Pavel je “single vineyard” pjenušac u tradiciji najboljih pjenušavih vina izrađenih tradicionalnom metodom. Jedinstven i neponovljiv. Autentičnost ovome vinu, ipak, podjednako daju sam vinar, Šember koji proizvodi neke od najtraženijih pjenušaca domaćeg tržišta, i vinograd i položaj iz kojeg dolazi.

Tomac, Rose (Plešivica/Bregovita Hrvatska)

Cvjetnih aroma i finog perlanja. U okusu iskričav, svjež i suh. Kompozicija chardonnaya i portugisca. Odležao na kvascima najmanje dvije godine.

Misal, Blanc de blancs (Istra)

Puna, zlatnožuta boja chardonnaya. Zreli voćni mirisi od zelene jabuke, cidera od kruške i citrusa uz maslačnost čine ovo pjenušavo vino neodoljivim.

Bibich, Brut (Dalmacija)

Pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom, šampanjskom metodom dugog vrenja u boci. Odležalo je tri godine na kvascima. Suho ali iznimno svježe i pitko. Ima aromu i okus zelene jabuke, citrusa, badema i prepečenog kruha. Sjajno ide kao aperitiv ili uz morsku hranu, posebice uz svježe kamenice ili carpaccio.

Zubi i vina

Iako neka istraživanja tvrde da je crno vino kapljica zdravlja za naše zube. Treba biti na oprezu. Diskoloraciju zuba najčešće uzrokuju crno vino, kava, čaj i pušenje. S godinama se boja zuba prirodno mijenja. Ispod cakline se nalazi dentin, koji može požutjeti ili posiviti kod nekih ljudi, što znači da je prirodna boja zuba određena genetikom i ne može se lako promijeniti. Za one koji ne mogu izbjeći konzumaciju kave, crnog vina ili drugih supstanci koje mrljaju zube, najvažnije je redovito prati zube. A kako izbijeliti zube – pročitajte više u ovom blogu.

Najbolja hrvatska vina

Ako želite saznati više o najboljim hrvatskim vinima preporučamo zanimljive članke poput vinske regije Hrvatske i najboljih vinarija koje možete posjetiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...